Η ΕΕ προειδοποιεί για αύξηση των μεταναστών και τρομοκρατική απειλή λόγω πανδημίας - e-Στρατόπεδο

ΤΩΡΑ:

Σάββατο, 16 Μαΐου 2020

Η ΕΕ προειδοποιεί για αύξηση των μεταναστών και τρομοκρατική απειλή λόγω πανδημίας


Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), μια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιεί ότι η πανδημία του COVID-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των αιτήσεων ασύλου από μετανάστες, καθώς και σε αυξημένη ισλαμική τρομοκρατική απειλή από ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η EASO ανέφερε στην έκθεσή της ότι οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 43% το Μάρτιο, ως αποτέλεσμα των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, του κλεισίματος των συνόρων και άλλων έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας, δεδομένου ότι η επιδημία έχει μέχρι στιγμής "συγκεντρωθεί δυσανάλογα στον ανεπτυγμένο κόσμο".


Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η EASO αναμένει ότι τα μεσαία και χαμηλόμισθα έθνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις της πανδημίας, δεδομένων των πιο αδύναμων υποδομών, υπηρεσιών υγείας και αποχέτευσης και των εκπαιδευτικών συστημάτων τους. Τέτοια έθνη είναι πιο ευάλωτα σε μαζικές μολύνσεις. και επομένως αποσταθεροποίηση. ως αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη τροφίμων και σε εμφύλιο άγχος.

Καθώς αυτή η κατάσταση περιλαμβάνει όλα τα έθνη από τα οποία συνήθως εισρέουν μετανάστες στην ΕΕ, η EASO προβλέπει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει απότομη αύξηση του αριθμού των μεταναστών, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον αντίκτυπο μιας επιδεινούμενης πανδημίας σε αυτές τις περιοχές.


Η EASO επεσήμανε επίσης ότι εφόσον οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που στοχεύουν στην καταπολέμηση της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας στον μουσουλμανικό κόσμο έχουν σε μεγάλο βαθμό διακοπεί λόγω του ξεσπάσματος, ομάδες τζιχάντ όπως το ISIS προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το κενό που προέκυψε σε μια προσπάθεια ανοικοδόμησης και επέκτασης της επιρροής τους. Η έκθεση αναφέρει ότι οι δυνάμεις του ISIS είναι λιγότερο ευάλωτες στον ιό, δεδομένου ότι από την ίδια τη φύση τους είναι "κοινωνικά απομονωμένες. . . ζουν σε απομακρυσμένα κρησφύγετα," και έτσι είναι "καλά προετοιμασμένοι για κλειδώσεις."

Η αύξηση της ισλαμικής βίας θα μπορούσε να συμβάλει περαιτέρω στην αύξηση της ροής μεταναστών προς την ΕΕ.
Συνεπώς, η EASO συμβούλευσε τα ιδρύματα που ασχολούνται συνήθως με τους μετανάστες "να αναλογιστούν τον μεσαίο έως υψηλό κίνδυνο που θα διατρέξει τελικά το ξέσπασμα σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, οι οποίες ιστορικά αποτελούν την πηγή των περισσότερων αιτούντων άσυλο στην ΕΕ+".


Παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα των εθνικών αποκλεισμών, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο τα έθνη της ΕΕ έλαβαν περισσότερες από 126.000 αιτήσεις από μετανάστες, κάτι που είναι περισσότερο από την ίδια περίοδο τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό μπορεί κάλλιστα να αποτελεί ένδειξη ότι, μόλις αρθούν οι εγκλωβισμοί, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν για μια ακόμη φορά να δουν σημαντικό αριθμό μεταναστών να οδεύει προς τα εκεί.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, η ουγγρική κυβέρνηση προειδοποιούσε ότι έβλεπε σημάδια ότι μια νέα μεταναστευτική κρίση συγκρίσιμη με εκείνη του 2015 μαίνεται, όπως είχε αναφερθεί στο παρελθόν από τη Φωνή της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ voiceofeurope