Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη δίνει πλεονέκτημα στον Ερντογάν (προς το παρόν) - e-Στρατόπεδο

ΤΩΡΑ:

Κυριακή, 17 Μαΐου 2020

Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη δίνει πλεονέκτημα στον Ερντογάν (προς το παρόν)


Η Άγκυρα συμφωνεί με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας για λόγους που έχουν να κάνουν περισσότερο με τα δικά της συμφέροντα παρά με τα συμφέροντα της Λιβύης.

Η συναίνεση μεταξύ των παρατηρητών της Λιβύης είναι ότι η ανάμειξη της Τουρκίας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει ενισχύσει τη στρατιωτική ισορροπία υπέρ της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σαράι.

Αναφορές ότι ο αποστάτης στρατηγός Khalifa Hifter είναι σε αμυντική στάση, μετά από μήνες εικασιών σχετικά με αυτό που ορισμένοι θεώρησαν ως επικείμενη ανάληψη της εξουσίας σε ολόκληρη τη Λιβύη, είναι ενθαρρυντικές για τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πολλαπλά επίπεδα.Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα σε μια εποχή όπου οι επιτυχίες του στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής ήταν ελάχιστες και μακρινές τα τελευταία χρόνια. Οι εξελίξεις στη Λιβύη σχετίζονται επίσης με τις Ισλαμικές ιδεολογικές φιλοδοξίες του Ερντογάν.

Από το πραξικόπημα του 2013 στην Αίγυπτο εναντίον του Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, ο Ερντογάν είδε την Μουσουλμανική Αδελφότητα να επιστρέφει στη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν βρίσκεται κοντά στην Αδελφότητα και παρέχει ισχυρή πολιτική στήριξη και καταφύγιο στα πολιορκούμενα μέλη της. Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη υπόσχεται να αποτρέψει περαιτέρω απώλειες από την Αδελφότητα στην περιοχή.

Μια πολύ πιο άμεση απειλή για τις φιλοδοξίες του Ερντογάνστη Λιβύη είναι το ενδεχόμενο η χώρα να χωριστεί σε δύο — ή ακόμα και τρία. τώρα που ο Χίφτερ φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες με τις εγχώριες ομάδες που τον έχουν υποστηρίξει.

Ωστόσο, για να βοηθήσει στη διατήρηση αυτής της ενότητας, η Τουρκία πρέπει να είναι αμερόληπτος παίκτης στη Λιβύη. Έχει, ωστόσο, εμπλακεί με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας για λόγους που έχουν να κάνουν περισσότερο με τα δικά της συμφέροντα παρά με τα συμφέροντα της Λιβύης.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο βράχος στον οποίο εντέλει απέτυχαν τα σχέδια και οι προσδοκίες του Ερντογάν στη Λιβύη.

ΠΗΓΗ al-monitor