Εκστρατεία Fake News επηρεάζει μεγάλη στρατιωτική άσκηση - e-Στρατόπεδο

ΤΩΡΑ:

Σάββατο, 30 Μαΐου 2020

Εκστρατεία Fake News επηρεάζει μεγάλη στρατιωτική άσκηση


Η Πολωνία χτυπήθηκε από το κύμα ψευδών ειδήσεων πριν την έναρξη μεγάλης στρατιωτικής άσκησης με τις ΗΠΑ

Η Πολωνία χτυπήθηκε από ένα μπαράζ ψευδών ειδήσεων αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας ψεύτικης συνέντευξης με δήθεν διοικητή των ΗΠΑ που γελοιοποιεί τους συμμάχους στρατιωτικούς. Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει μια μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ στη χώρα, ανέφεραν οι Πολωνοί αξιωματούχοι.

"Η επίθεση συνέπεσε με την έναρξη της επ όμενης φάσης της στρατιωτικής άσκησης “Defender Europe-20” που φιλοξενείται  από την Πολωνία", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολωνικής κυβέρνησης Στάνισλαβ Ζαρίν σε μακροσκελή δήλωση την Πέμπτη, στην οποία κατηγόρησε τη Μόσχα.

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν "εργαλεία διαδικτυακής επίθεσης" για να δημοσιεύσουν ψεύτικο περιεχόμενο σε διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, όπως διακεκριμένες πολωνικές ομάδες ΜΜΕ, ανέφερε ο Στάνισλαβ Ζαρίν.

Μεταξύ των ψεύτικων δημοσιευμάτων ήταν μια κατασκευασμένη συνέντευξη με τον διοικητή του Αμερικανικού Στρατού Ευρώπης αντιστράτηγο Κρίστοφερ Καβόλι, η οποία δημοσιεύθηκε σε μια ιστοσελίδα γνωστή για τη διάδοση παραπληροφόρησης και στη συνέχεια αναπαραχθηκε και από άλλους ιστότοπους, ανέφεραν Πολωνοί αξιωματούχοι.

Η έξαρση των ψεύτικων ειδήσεων έρχεται καθώς η Πολωνία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την άσκηση «Agile Spirit» τον Ιούνιο, την πρώτη μεγάλης κλίμακας άσκηση με τις Η.Π.Α. από τότε που η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε τα περισσότερα μεγάλα εκπαιδευτικά γεγονότα να ακυρωθούν.
Η άσκηση είναι μέρος της προσπάθειας “Defender Europe-20”, η οποία επρόκειτο να είναι η μεγαλύτερη άσκηση του Στρατού στην ηπειρο εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, αλλά μειώθηκε σημαντικά όταν χτύπησε ο κορονοϊός.

Η Ρωσία είναι ύποπτη ότι βρίσκεται πίσω από τις τρέχουσες επιθέσεις, οι οποίες φέρουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα προηγούμενων εκστρατειών παραπληροφόρησης υπό την ηγεσία του Κρεμλίνου, δήλωσε ο Ζαρίν.

"Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Πολωνίας αποτελεί συνεχώς στόχο Ρωσικών δραστηριοτήτων", ανέφερε.

Άλλα μέλη της συμμαχίας στην ανατολική πλευρά, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής — τα οποία προσαρτήθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο — έχουν επίσης στοχοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από ψεύτικες ειδήσεις, μερικές από τις οποίες, με πρόσχημα τον κορονοϊό, προσπάθησαν να υπονομεύσουν το ΝΑΤΟ.

Τον Φεβρουάριο, μια ψεύτικη είδηση ισχυρίστηκε ότι ένας αμερικανός στρατιώτης που είχε αναπτυχθεί στη Λιθουανία μολύνθηκε από τον κορονοϊό. Η λιθουανική εφημερίδα «Kauno Diena» είπε ότι η ψεύτικη ιστορία ήταν το έργο των χάκερ και ήταν ορατή για περίπου 10 λεπτά πριν από την διαγραφή της.

Τον προηγούμενο μήνα, το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας ανέφερε ότι έχουν υπάρξει 807 περιπτώσεις ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών από το Φεβρουάριο για τον ιό COVID-19, μεγάλο μέρος του οποίου επικεντρώθηκε στη Λιθουανία.

Ανησυχώντας από τέτοιες περιπτώσεις, οι σύμμαχοι εστιάζουν και παρατηρούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μεγαλύτερη συχνότητα για να καταρρίψουν ψεύτικες ιστορίες όταν εμφανίζονται.
Αλλά και οι χάκερ είναι εξίσου ενεργοί. Μόλις τα ψεύτικα άρθρα διεγράφησαν, δημοσιεύτηκαν ξανά από άλλες ψεύτικες πηγές, συμπεριλαμβανομένης μιας που ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η παραπληροφόρηση δεν ήταν έργο ρώσων χάκερ, αλλά των πολωνικών αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου