Βίντεο του Γενικού Επιτελείου Στρατού για τη Μάχη της Κρήτης - e-Στρατόπεδο

ΤΩΡΑ:

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

Βίντεο του Γενικού Επιτελείου Στρατού για τη Μάχη της Κρήτης

Αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι του ΓΕΣ στο YouTube, βίντεο με ιστορική αφήγηση και γεγονότα για τη Μάχη της Κρήτης.

Η Κρήτη εξαιτίας της γεωστρατηγικής της θέσης στο μέσο της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου αποτελεί έως σήμερα σημαντική βάση για αεροναυτικές επιχειρήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις ενώ συγχρόνως εξασφαλίζει σε όποιον την κατέχει τον έλεγχο των συγκοινωνιών στη Μεσόγειο. 

Είναι συνεπώς λογικό να τεθεί η κατοχή της από τις αρχές κιόλας του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου στο επίκεντρο του Βρετανικού και του γερμανικού ενδιαφέροντος. Οι Γερμανοί θεωρούσαν ότι έπρεπε να κυριεύσουν το νησί προτού ξεκινήσει η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα πριν δηλαδή την εισβολή της Γερμανίας στη Ρωσία στις 22 Ιουνίου 1941. 

Αμέσως λοιπόν μετά την κατάκτηση της ηπειρωτικής Ελλάδας άρχισαν οι προσπάθειες των Γερμανών για την κατάληψη της Κρήτης η οποία θα μετατρεπόταν σε γερμανική αεροπορική βάση εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στη Βόρειο Αφρική. Όταν ξεκίνησε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος την ευθύνη για την ασφάλεια της Κρήτης ανέλαβε με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας η μεγάλη Βρετανία. Στα τέλη Μαρτίου του 1941 το νησί επισκέφθηκε ο υποστράτηγος Weston διοικητής του οργανισμού κινητής Άμυνας ναυτικών βάσεων για να μελετήσει την άμυνά του. Στην έκθεση που συνέταξε χαρακτήριζε τη Σούδα και το Ηράκλειο ως περιοχές ζωτικής σημασίας και πρότεινε την ενίσχυσή τους με στρατιωτικές δυνάμεις. 

Ο συνολικός αριθμός των εν λόγω δυνάμεων στο νησί αν ερχόταν ύστερα και από την ενίσχυσή της με στρατεύματα που μετακινήθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα σε 11.500 περίπου Έλληνες και σε 31.500 συμμάχους. Τις ελληνικές δυνάμεις αποτελούσαν τρία τάγματα της 5ης Μεραρχίας η Κρητική πολιτοφυλακή αξιωματικοί και οπλίτες της σχολής οπλιτών χωροφυλακής. Στην Κρήτη επίσης είχαν μεταφερθεί με διαταγή του γενικού στρατηγείου οι αξιωματικοί και οι οπλίτες των κέντρων εκπαίδευσης Πελοποννήσου δηλαδή συνολικά οκτώ τάγματα νεοσυλλέκτων τα οποία μετονομάστηκαν σε συντάγματα πεζικού καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό της στρατιωτικής σχολής Ευελπίδων το οποίο αφίχθη στο νησί με αυθόρμητη ενέργεια και πρωτοβουλία των αξιωματικών και των μαθητών της συνολικά 300 Ευέλπιδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου