Τουρκία: 2 δημοσιογράφοι κρατούμενοι για έρευνα κατασκοπείας - e-Στρατόπεδο

ΤΩΡΑ:

Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2020

Τουρκία: 2 δημοσιογράφοι κρατούμενοι για έρευνα κατασκοπείας

Τη Δευτέρα, η Τουρκική αστυνομία συνέλαβε δυο δημοσιογράφους για ανάκριση, στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη "πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία", ανέφερε το κρατικό Πρακτορείο Anadolu.

Κρατούμενοι δημοσιογράφοι στην Τουρκία
Photo by Martin Lopez from Pexels
Οι δύο δημοσιογράφοι, Ισμαήλ Ντούκελ, εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού TELE1 στην Άγκυρα, και Μουγιέσερ Γιλντίζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου OdaTV — ανακρίνονται από την αντιτρομοκρατική αστυνομία.

Η OdaTV ανέφερε ότι η Γιλντίζ, η οποία έχει αναφερθεί σε στρατιωτικά ζητήματα, τέθηκε υπό κράτηση έπειτα από έφοδο στο σπίτι της. Η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι της και κατάσχεσε ηλεκτρονικό υλικό, ανέφερε η ιστοσελίδα.

Τον προηγούμενο μήνα, οι αρχές κατηγόρησαν επτά δημοσιογράφους -συμπεριλαμβανομένων δύο συντακτών του OdaTV και ενός δημοσιογράφου - με πρόσχημα την παραβίαση των νόμων που διέπουν την υπηρεσία πληροφοριών, για ιστορίες σχετικά με το θάνατο ενός αξιωματικού πληροφοριών, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε στη Λιβύη. Οι δημοσιογράφοι θα δικαστούν αργότερα αυτό το μήνα.

Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, κατατάσσει την Τουρκία μεταξύ των κορυφαίων δεσμοφυλάκων δημοσιογράφων παγκοσμίως, μαζί με την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία.

Περίπου 85 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή, λόγω των αντιτρομοκρατικών νόμων της Τουρκίας, σύμφωνα με το Συνδικάτο Τούρκων Δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων πολλών που τέθηκαν υπό κράτηση μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι δημοσιογράφοι διώκονται για εγκληματικές πράξεις και όχι για το δημοσιογραφικό έργο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου