9 Στρατιωτικές Τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα - e-Στρατόπεδο

ΤΩΡΑ:

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020

9 Στρατιωτικές Τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα

Μπορείτε να ευχαριστήσετε το στρατό για αυτά τα 9 καθημερινά πράγματα


«Η αναγκαιότητα είναι η μητέρα όλων των εφευρέσεων», λένε κάποιοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές στην στρατιωτική τεχνολογία.


Επιπλέον, η στρατιωτική τεχνολογία έχει οδηγήσει σε μερικές «διασκευές» αυτών των εφευρέσεων οι οποίες έκτοτε έχουν βελτιώσει τη ζωή μας. Αυτές είναι μερικές.


Ποιες είναι όμως οι Στρατιωτικές Τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα;

Ας δούμε λοιπόν μερικές από αυτές τις «εξελίξεις» των αρχικών εφευρεσεων. Σίγουρα η λίστα περιλαμβάνει και άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης ενώ δεν έχει κάποια συγκεκριμένη σειρά ταξινόμησης.


1. Μπορείτε να ευχαριστείτε το στρατό για τις Ψηφιακές Φωτογραφικές μηχανές


Ένα συνηθισμένο καθημερινό πράγμα που είναι στην πραγματικότητα εξέλιξη από στρατιωτική τεχνολογία είναι η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Αρχικά σχεδιάστηκαν για εναέριες αποστολές και αποστολές επιτήρησης του διαστήματος για να συλλάβουν εικόνες υψηλής ανάλυσης των εχθρικών θέσεων και εγκαταστάσεων.


Αναπτύχθηκαν κατά τη δεκαετία του 1960 και του 1970 στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου και αργότερα εξελίχθηκαν στις κάμερες DSLR (Digital Single Lens Reflex) που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Μια από τις πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που διατίθενται στο εμπόριο κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1980 και εμφανίζονται για πρώτη φορά σε κινητά στις αρχές της δεκαετίας του 2000.


2. GPS (Global Positioning System)


Μια άλλη στρατιωτική τεχνολογία είναι οι -παντού παρούσες πλέον- συσκευές του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού Θέσης, το γνωστό μας GPS. Το GPS δημιουργήθηκε αρχικά από το στρατό των ΗΠΑ μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και του 1990 για να βοηθήσει το ρεύμα ανεφοδιασμού, την αναγνώριση στόχων, τη χαρτογράφηση και την παρακολούθηση των κινήσεων διαφόρων στόχων και πολλές ακόμα χρήσεις.


Αρχικά ονομαζόταν NAVSTAR GPS, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ με πρωτότυπους δορυφόρους που εκτοξεύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, είχε τελικά δημιουργηθεί ένας πλήρης αστερισμός περισσότερων από 20 δορυφόρων GPS. 


Οι πρώτες εμπορικές εφαρμογές του GPS ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 όπως το Magellan NAV 1000. Σήμερα πολλά αυτοκίνητα και, σχεδόν όλα, τα κινητά τηλέφωνα έχουν ενσωματωμένα συστήματα GPS.


3. Το Διαδίκτυο είναι ακόμα μια Στρατιωτική Τεχνολογία


Μια άλλη καθημερινή στρατιωτική τεχνολογία, είναι το διαδίκτυο (και κατ' επέκταση το World Wide Web). Αρχικά αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τη δεκαετία του 1970. Αυτός ο πρόδρομος του διαδικτύου, το Δίκτυο Οργανισμών Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων (ARPANET) καθόρισε τα βασικά στοιχεία του συστήματος σήμερα.


Αυτό το δίκτυο, καθώς και το TCP/IP πρωτόκολλο, θα γινόταν η τεχνική ραχοκοκαλιά του διαδικτύου που χρησιμοποιούμε σχεδόν κάθε στιγμή της ημέρας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 το διαδίκτυο είχε εμπορευματοποιηθεί πλήρως στις "Ηνωμένες Πολιτείες και έχει αλλάξει από τότε, τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και μοιραζόμαστε πληροφορίες.


4. Τα Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ / Drones) δημιουργήθηκαν αρχικά για Στρατιωτική χρήση


Άλλο ένα κομμάτι της καθημερινής τεχνολογίας που έχει προέλευση το στρατό, είναι τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη. Αρχικά κατασκευασμένα ως μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), αναπτύχθηκαν για να παρέχουν αποστολές απομακρυσμένης παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών σε εχθρικά μέρη του κόσμου.


Το ενδιαφέρον είναι ότι η έννοια των τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων δεν είναι καινούργια. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση των UAV είναι στα μέσα της δεκαετίας του 1800 όταν οι Αυστριακές δυνάμεις ελευθέρωσαν εκατοντάδες εμπρηστικά μπαλόνια κατά την πολιορκία της Βενετίας. Κατά τη διάρκεια των αρχών της δεκαετίας του 1900 αναπτύχθηκαν επίσης τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα για την παροχή στοχευόμενης πρακτικής εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού.


Η τεχνολογία αναπτύχθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Πρώτου και Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να ξεκινά έρευνα για μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήδη από τη δεκαετία του 1950. Τα τηλεκατευθυνόμενα drone, όπως τα βλέπουμε σήμερα, αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 με μερικά από τα παλαιότερα παραδείγματα να χρησιμοποιούνται στον πόλεμο του Κόλπου το 1991.


5. Κολλητική ταινία


Η κολλητική ταινία είναι ένα άλλο συνηθισμένο καθημερινό αντικείμενο που ξεκίνησε αρχικά από το στρατό. Αυτή η ισχυρή, ανθεκτική και με κολλητική ιδιότητα ταινία επινοήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και αποτελείται από ένα ελαστικό κολλητικό που εφαρμόζεται σε ένα ανθεκτικό πανί πάπιας. 


Αυτή η ταινία είναι αδιάβροχη και εξαιρετική στην αντίσταση της από ακαθαρσίες, ενώ ήταν επίσης απίστευτα χρήσιμη για την επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού, οχημάτων και όπλων. Αν και στις αρχές της δεκαετίας του 1900 αναπτύχθηκαν υλικά παρόμοια με την κολλητική ταινία, θα χρειαζόταν το έργο μιας υπαλλήλου εργοστασίου για να αναπτύξει αυτό που ξέρουμε ως κολλητική ταινία σήμερα.


Ανησυχούσε για τα προβλήματα που υπήρχαν με τη σφράγιση των κουτιών πυρομαχικών και πρότεινε τη χρήση κολλητικής ταινίας για την επίλυση του προβλήματος. Η ιδέα είχε μεγάλη απήχηση, και η εταιρεία “Johnson and Johnson” παρήγαγε την πρώτη κολλητική ταινία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


Μεταπολεμικά, η κολλητική ταινία ήταν ελεύθερα διαθέσιμη σε πολλά καταστήματα με υλικά σε ολόκληρο τον κόσμο.


6. Φούρνος Μικροκυμάτων


Ο φούρνος μικροκυμάτων, ή μάλλον ο μηχανισμός στο εσωτερικό του, είναι ένα άλλο προιόν που δημιουργήθηκε για στρατιωτικές εφαρμογές. Ένα παραπέτασμα συστημάτων ραντάρ που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων σε πολύ μικρή κλίμακα (μικροκύματα) θα αποδειχθεί αρκετά χρήσιμο για τη θέρμανση οργανικών υλικών.


Ο Πέρσι Σπένσερ, ένας Αμερικανός αυτοδίδακτος μηχανικός που δούλευε για την Ρέιθεον (Raytheon), παρατήρησε ότι τα μικροκύματα από ένα ενεργό ραντάρ έλιωσαν με κάποιο τρόπο ένα σοκολατένιο μπαρ που είχε στην τσέπη του. Τον Οκτώβριο του 1945, η Ρέιθεον υπέβαλε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη χρήση φούρνων μικροκυμάτων για τη θέρμανση τροφίμων, και η πρώτη εμπορικά διαθέσιμη μονάδα, η "RadaRange", κυκλοφόρησε το 1947.

Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία.


7. Μηχανές Jet


Μια άλλη συνέπεια της στρατιωτικής τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε σχεδόν κάθε μέρα είναι η μηχανή των τζετ. Έχοντας αναπτυχθεί για πρώτη φορά από τον Φρανκ Γουίτλ στα τέλη της δεκαετίας του 1920, θα χρειαζόταν η φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να δει το πρώτο αεριωθούμενο αεροσκάφος να πετάει.


Ο Whittle θα υποβάλει γι' αυτό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1930, και ένας Γερμανός, ο Hans Von Ohain, θα ανέπτυσσε ταυτόχρονα το δικό του σχέδιο (φαινομενικά αγνοώντας την πρωτοποριακή εργασία του Whittle). Μετά τον πόλεμο, οι κινητήρες αεριωθούμενων (jet) θα αντικαθιστούσαν σε μεγάλο βαθμό τους κινητήρες έλικα σε στρατιωτικά αεροσκάφη, με το πρώτο εμπορικό αεροσκάφος, όπως το De Havilland Comet, να απογειώνεται τη δεκαετία του 1950.


8. Ισχυρή Κόλλα


Η ισχυρή κόλλα (super glue) είναι άλλη μια στρατιωτική τεχνογνωσία που πιθανώς χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Εντοπίζουμε τις ρίζες της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν επιστήμονες επιχειρούσαν να βρουν ένα κατάλληλο υλικό για χρήση ως πλαστικά στόχαστρα.


Ενώ εργάζονταν πάνω σε αυτό, οι ερευνητές έκαναν μια τυχαία ανακάλυψη μιας ουσίας που φαινόταν να κολλάει σχεδόν σε οτιδήποτε ερχόταν σε επαφή. Τεχνικά ονομαζόμενη κυανοακρυλική, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1942 από τη Goodrich Company και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά εμπορικά ως "Eastman #910" στα τέλη της δεκαετίας του 1950.


9. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα αναπτύχθηκαν και για το στρατό πρώτα


Και τέλος, ένα άλλο συνηθισμένο καθημερινό πράγμα που αναπτύχθηκε για στρατιωτική χρήση είναι το κονσερβοποιημένο φαγητό. Ένας στρατός "πορεύεται ανάλογα με το πόσο καλά γεμάτο είναι το στομάχι του". Είναι επόμενοι λοιπόν οι στρατοί να βρίσκουν νέεους τρόπους για να κρατήσουν τα στρατεύματά τους τρεφόμενα ενώ βρίσκονται σε εκστρατεία εδώ και χιλιετίες.


Στις αρχές της δεκαετίας του 1800, η γαλλική κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του Ναπολέον Βοναπάρτη, προσέφερε μια μεγάλη χρηματική αμοιβή για οποιονδήποτε θα ανέπτυσσε έναν τρόπο διατήρησης των τροφίμων για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Ο Νικολά Άππερτ, ανακάλυψε ότι το μαγειρεμένο φαγητό μέσα σε ένα βάζο δεν χαλούσε όσο παρέμενε σφραγισμένο.


Τώρα γνωστός ως ο "Πατέρας της Κονσερβοποίησης", η μέθοδος στείρωσης και διατήρησης του ξεκίνησε τη διαδικασία που τελικά θα οδηγούσε σε αυτό που γνωρίζουμε ως κονσερβοκούτι σήμερα.


Αυτές ήταν οι 9 στρατιωτικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Εσείς για ποιες ξέρατε ότι ξεκίνησαν από τη στρατιωτική χρήση; Είναι άλλες τεχνολογίες - προϊόντα που ξεχάσαμε να αναφέρουμε; Γράψτε μας στα σχόλια από κάτω τις δικές σας απόψεις!


με πληροφορίες από interestingengineering

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου