Απαντήσεις Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή για Στρατιωτικές Σχολές - e-Στρατόπεδο

ΤΩΡΑ:

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020

Απαντήσεις Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή για Στρατιωτικές Σχολές

«Τα Γενικά Επιτελεία καταβάλλουν διαρκώς κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση τόσο της ποιότητας της εκπαίδευσης όσο και των συνθηκών φοίτησης των σπουδαστών»


Απαντήσεις έδωσε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Οι απαντήσεις αφορούσαν στα θέματα των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) και Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ)(Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικων Δοκίμων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών κτλ)Απάντηση ΥΦΕΘΑ

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας σχετικά με τα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών των Ενόπλων δυνάμεων καθώς με την υποβληθείσα ερώτηση, παρέχεται η δυνατότητα να εκθέσω τις απόψεις του υπουργείου επί του θέματος. 

 

Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι οι στρατιωτικές σχολές είναι υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία αποδίδουν τα μελλοντικά στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων τα οποία αποτελούν τον πολλαπλασιαστή ισχύος μας. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο και τα Γενικά Επιτελεία καταβάλλουν διαρκώς κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση τόσο της ποιότητας της εκπαίδευσης όσο και των συνθηκών φοίτησης των σπουδαστών σε αυτά.

 

Ειδικότερα σε ότι αφορά στις αποδοχές που καταβάλλονται στους σπουδαστές, αυτές ρυθμίζονται βάση της μισθολογικής κατάταξης τους όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 126 του νόμου 4472 του 2017 και όπως προαναφέρεται οι μαθητές ΑΣΕΙ δικαιούνται μηνιαίως το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ και 50 λεπτών ενώ οι μαθητές ΑΣΣΥ το χρηματικό ποσό των 118 ευρώ και 80 λεπτών. Συναφώς θα ήθελα να επισημάνω ότι οι σχετιζόμενες δαπάνες με τη φοίτηση των μαθητών όλων των στρατιωτικών σχολών οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη διατροφή, τον ιματισμό, δαπάνες εκπαίδευσης, δίδακτρα, λειτουργικά έξοδα εγκαταστάσεων, την παρεχόμενη υποστήριξη διαμονής, όπως επίσης και τα έξοδα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, καλύπτονται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό με μέριμνα του υπουργείου και των Γενικών Επιτελείων.

 

θα ήθελα να επαναλάβω όπως σας έχει ήδη απαντήσει ο κύριος υπουργός Εθνικής Άμυνας στην από 20 Μαΐου απάντησή του ότι σε κάθε περίπτωση η πολιτική για τις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις του στρατιωτικού προσωπικού ως προς το χρόνο και το ύψος αυτών, καθορίζονται κατά αποκλειστική αρμοδιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες.

 

Για την εισαγωγή των μαθητών στις στρατιωτικές σχολές διενεργούνται προκαταρκτικές εξετάσεις μέρος των οποίων αφορά στον έλεγχο της σωματικής ικανότητας αυτών προκειμένου να διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές και η υγεία και η άρτια σωματική τους διάπλαση έτσι ώστε να δύνανται να φοιτήσουν επιτυχώς. Η εξέταση και η κρίση της σωματικής ικανότητας των μαθητών διενεργείται στο πλαίσιο όπως είπατε του άρθρου 4 του προεδρικού διατάγματος.

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά όσοι επιθυμούν να φοιτήσουν για ένα χρόνο. Στο τέλος του χρόνου πλέον επιλέγουν ποια θα συνεχίσουν. Ένα ελάχιστο ποσοστό παραμένει. Δεύτερο θέμα το οποίο θέλω να πω είναι το ακόλουθο Μελετάμε το τι γίνεται παγκόσμια διεθνώς και στο εσωτερικό ακούμε τους ειδικούς. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε τη φιλοπατρία την αγάπη για προσφορά το δόσιμο της ίδιας της ζωής κάποιου προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την πατρίδα. Αλίμονο. T;i θέλουμε όμως να επιβεβαιώσουμε για όλους, θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτός ο άνθρωπος ο οποίος θα έρθει στις Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορεί πρωτίστως να προφυλάξει τον εαυτό του, το προσωπικό που διοικεί για να μπορέσει να υλοποιήσει την αποστολή του. Τρίτο θέμα στο οποίο θέλω να σας το να σταθώ σας θυμίζω ότι 31 Αυγούστου του 2015, 8 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κάνανε την ίδια πρόταση παίρνοντας αρνητική απάντηση μετά από πέντε μέρες από τον τότε Υφυπουργό τον κύριο Τόσκα.

 

Eπί πέντε χρόνια δεν έγινε τίποτα. Bουλευτές πάλι της Νέας Δημοκρατίας έχουν έρθει στο υπουργείο και έχουν καταθέσει πρόταση η οποία είναι και διευρυμένη έχοντας πάρει όλα αυτά τα στοιχεία που πολύ σωστά περιγράψατε. 

 

κλείνοντας σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόταση. Tο μελετάμε ήδη. Πρωτίστως θα ακούσουμε τους ειδικούς όπως πάντα η κυβέρνηση κάνει, με γνώμονα την πατρίδα μας και το ότι αυτοί οι άνθρωποι θα είναι ασφαλείς και θα είναι ασφαλές και το περιβάλλον τους. Σας ευχαριστώ κύριε πρόεδρε.


Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την απάντηση του ΥΦΕΘΑ, στο επίσημο κανάλι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου