Ο Πόλεμος των 6 Ημερών - e-Στρατόπεδο

ΤΩΡΑ:

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020

Ο Πόλεμος των 6 Ημερών

Πώς το Ισραήλ κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας, τη Χερσόνησο του Σινα και τα Υψίπεδα του Γκολάν

Ο πόλεμος των Έξι Ημερών ήταν μια σύντομη αλλά αιματηρή σύγκρουση που διεξήχθη τον Ιούνιο του 1967 μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών της Αιγύπτου, της Συρίας και της Ιορδανίας. Μετά από χρόνια διπλωματικών τριβών και συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ξεκίνησαν προληπτικές αεροπορικές επιθέσεις που έπληξαν τις αεροπορικές δυνάμεις της Αιγύπτου και τους συμμάχους της. Στη συνέχεια, το Ισραήλ πραγματοποίησε επιτυχημένη επίγεια επίθεση και κατάσχεσε τη χερσόνησο του Σινά και τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία και τα υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία. Ο σύντομος πόλεμος έληξε με την εκεχειρία υπό τη μεσολάβηση του Ο.Η.Ε., αλλά άλλαξε σημαντικά το χάρτη και προκάλεσε παρατεταμένες γεωπολιτικές τριβές.

Ισραηλινά άρματα μάχης, στα Υψίπεδα του Γκολάν


Ο πόλεμος των Έξι Ημερών έλαβε χώρα έπειτα από αρκετές δεκαετίες πολιτικών εντάσεων και στρατιωτικών συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών.

Το 1948, μετά από διαμάχες γύρω από την ίδρυση του Ισραήλ, ένας συνασπισμός αραβικών εθνών είχε ξεκινήσει μια αποτυχημένη εισβολή στο αναδυόμενο εβραϊκό κράτος ως μέρος του πρώτου αραβο-ισραηλινού πολέμου.

 Μια δεύτερη σημαντική σύγκρουση, γνωστή ως Κρίση του Σουέζ, ξέσπασε το 1956, όταν το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία πραγματοποίησαν επίμαχη επίθεση στην Αίγυπτο ως απάντηση στην εθνικοποίηση της διώρυγας Σουέζ από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ.

 Μια εποχή σχετικής ηρεμίας επικράτησε στη Μέση Ανατολή κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τις αρχές της δεκαετίας του 1960, αλλά η πολιτική κατάσταση συνέχισε να στηρίζεται σε ένα άκρο μαχαιριών. Οι Άραβες ηγέτες εξεπλάγησαν από τις στρατιωτικές τους απώλειες και τις εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες που δημιουργήθηκαν από τη νίκη του Ισραήλ στον πόλεμο του 1948.

 Πολλοί Ισραηλινοί, εν τω μεταξύ, συνέχισαν να πιστεύουν ότι αντιμετώπιζαν υπαρξιακή απειλή από την Αίγυπτο και άλλα αραβικά έθνη.

 Υπόβαθρο του Πολέμου των Έξι Ημερών

Μια σειρά συνοριακών διαφωνιών ήταν η κύρια σπίθα για τον Εξαήμερο Πόλεμο. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, Παλαιστίνιοι αντάρτες με τη στήριξη της Συρίας είχαν ξεκινήσει επιθέσεις κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων, προκαλώντας αντίποινα από τις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ.

 Τον Απρίλιο του 1967, οι αψιμαχίες επιδεινώθηκαν όταν Ισραήλ και Συρία πολέμησαν μια άγρια αεροπορική και πυροβολική εμπλοκή στην οποία καταστράφηκαν έξι μαχητικά μαχητικά αεροσκάφη της Συρίας.

 Στον απόηχο της αεροπορικής μάχης του Απριλίου, η Σοβιετική Ένωση παρείχε στην Αίγυπτο πληροφορίες ότι το Ισραήλ μετέφερε στρατεύματα στα βόρεια σύνορά του με τη Συρία για την προετοιμασία μιας πλήρους εισβολής. Οι πληροφορίες ήταν ανακριβείς, αλλά παρ' όλα αυτά παρακίνησαν τον Αιγύπτιο πρόεδρο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ να δραστηριοποιηθεί.

 Σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Σύριους συμμάχους του, διέταξε τις αιγυπτιακές δυνάμεις να προχωρήσουν στη χερσόνησο του Σινά, όπου απέλασαν μια ειρηνευτική δύναμη των "νωμένων Εθνών που φρουρούσε τα σύνορα με το Ισραήλ για πάνω από μια δεκαετία.

Η Κλιμάκωση

Τις ημέρες που ακολούθησαν, ο Nasser συνέχισε να ταράζει το σπαθί: Στις 22 Μαΐου, απαγόρευσε την ισραηλινή ναυτιλία από τα στενά της Τιράνης, το θαλάσσιο πέρασμα που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον κόλπο της Aqaba. Μια βδομάδα μετά, υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τον Βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας.

 Καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινωνόταν, ο αμερικανός πρόεδρος Lyndon B. Ο Johnson προειδοποίησε αμφότερες τις πλευρές να μην πυροβολήσουν τον πρώτο πυροβολισμό και επιχείρησε να συγκεντρώσει στήριξη για διεθνή ναυτική επιχείρηση για να ανοίξει ξανά τα Στενά της Τιράνων.

 Ωστόσο, το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, και μέχρι τις αρχές Ιουνίου του 1967, οι ισραηλινοί ηγέτες είχαν ψηφίσει για να αντιμετωπίσουν το αραβικό στρατιωτικό οικοδόμημα ξεκινώντας μια προληπτική απεργία.

Πόλεμος των Έξι Ημέρων

Στις 5 Ιουνίου 1967, οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ ξεκίνησαν την Επιχείρηση Εστίαση, μια συντονισμένη εναέρια επίθεση στην Αίγυπτο. Εκείνο το πρωί, περίπου 200 αεροσκάφη απογειώθηκαν από το Ισραήλ και κατέβηκαν δυτικά πάνω από τη Μεσόγειο προτού συγκλίνουν στην Αίγυπτο από το βορρά.

 Αφού έπιασαν τους Αιγυπτίους αιφνιδίως, επιτέθηκαν σε 18 διαφορετικά αεροδρόμια και εξάλειψαν περίπου το 90 τοις εκατό της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας καθώς καθόταν στο έδαφος. Στη συνέχεια, το Ισραήλ διεύρυνε το φάσμα της επίθεσής του και αποδεκατίζει τις αεροπορικές δυνάμεις της Ιορδανίας, της Συρίας και του Ιράκ.

Μέχρι το τέλος της ημέρας στις 5 Ιουνίου, οι ισραηλινοί πιλότοι είχαν κερδίσει τον πλήρη έλεγχο των ουρανών στη Μέση Ανατολή.

 Το Ισραήλ εξασφάλισε τη νίκη με την καθιέρωση της αεροπορικής ανωτερότητας, αλλά οι έντονες μάχες συνεχίστηκαν για αρκετές ακόμα ημέρες. Ο χερσαίος πόλεμος στην Αίγυπτο ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου. Σε συνδυασμό με τις αεροπορικές επιθέσεις, ισραηλινά τανκς και πεζικό εισέβαλαν στα σύνορα και στη χερσόνησο του Σινά και στη λωρίδα της Γάζας.

 Αιγυπτιακές δυνάμεις έστησαν μια σπειροειδή αντίσταση, αλλά αργότερα έπεσαν σε σύγχυση όταν ο στρατάρχης Αμπντέλ Χακίμ Αμέρ διέταξε γενική υποχώρηση. Τις επόμενες ημέρες, οι ισραηλινές δυνάμεις καταδίωξαν τους εκδιωγμένους Αιγυπτίους σε όλο το Σινά, προκαλώντας σοβαρές απώλειες.

 Ένα δεύτερο μέτωπο στον εξαήμερο πόλεμο άνοιξε στις 5 Ιουνίου, όταν η Ιορδανία - αντιδρώντας σε ψευδείς αναφορές για αιγυπτιακή νίκη - άρχισε να βομβαρδίζει τις ισραηλινές θέσεις στην Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ αντέδρασε με καταστροφική αντεπίθεση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

 Στις 7 Ιουνίου, ισραηλινά στρατεύματα κατέλαβαν την Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και εορτάστηκαν προσεύχοντας στο Δυτικό Τείχος.

Το Ισραήλ Γιορτάζει Τη Νίκη

Η τελευταία φάση των συγκρούσεων έλαβε χώρα κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων του Ισραήλ με τη Συρία. Στις 9 Ιουνίου, μετά από έναν έντονο εναέριο βομβαρδισμό, τα ισραηλινά τανκς και το πεζικό προχώρησαν σε μια βαριά οχυρωμένη περιοχή της Συρίας που ονομάζεται Υψόμετρο Γκολάν. Κατέλαβαν επιτυχώς το Γκολάν την επόμενη μέρα.

 Στις 10 Ιουνίου 1967, τέθηκε σε ισχύ η υπό μεσολάβηση εκεχειρία των Ηνωμένων Εθνών και ο πόλεμος των Έξι Ημερών έληξε απότομα. Αργότερα εκτιμήθηκε ότι περίπου 20.000 Άραβες και 800 Ισραηλινοί είχαν πεθάνει σε μόλις 132 ώρες μάχης.

 Οι ηγέτες των αραβικών κρατών έμειναν συγκλονισμένοι από τη σοβαρότητα της ήττας τους. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Nasser παραιτήθηκε ακόμη και ντροπιασμένος, μόνο και μόνο για να επιστρέψει αμέσως στην εξουσία αφού οι Αιγύπτιοι πολίτες έδειξαν την υποστήριξή τους με μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους.

 Στο Ισραήλ, η εθνική διάθεση ήταν ενθουσιώδης. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, το νεαρό έθνος είχε συλλάβει τη χερσόνησο Σινά και τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία και τα υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία.

 Συνέπειες του Πολέμου των Έξι Ημερών

Ο πόλεμος των Έξι Ημερών είχε σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες στη Μέση Ανατολή. Η νίκη στον πόλεμο οδήγησε σε ένα κύμα εθνικής υπερηφάνειας στο Ισραήλ, το οποίο είχε τριπλασιαστεί σε μέγεθος, αλλά επίσης αναζωπύρωσε τις φλόγες της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης.

 Τραυματισμένοι από την ήττα τους στον Εξαήμερο Πόλεμο, Άραβες ηγέτες συναντήθηκαν στο Χαρτούμ του Σουδάν, τον Αύγουστο του 1967, και υπέγραψαν ψήφισμα το οποίο υποσχέθηκε "όχι ειρήνη, καμία αναγνώριση και καμία διαπραγμάτευση" με το Ισραήλ.

Τα σύνορα πριν και μετά τον Πόλεμο των 6 Ημερών

 Υπό την ηγεσία της Αιγύπτου και της Συρίας, τα αραβικά κράτη ξεκίνησαν αργότερα μια τέταρτη σημαντική σύγκρουση με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973.

 Διεκδικώντας τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, το κράτος του Ισραήλ απορρόφησε επίσης πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους Άραβες. Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν αργότερα την ισραηλινή κυριαρχία, επιδεινώνοντας μια προσφυγική κρίση που είχε ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του πρώτου αραβο-ισραηλινού πολέμου το 1948 και θέτοντας τα θεμέλια για τη συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή και βία.

 Από το 1967, τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον Εξαήμερο Πόλεμο βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για τον τερματισμό της Αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης.

 Το Ισραήλ επέστρεψε την χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο το 1982 ως μέρος μιας ειρηνευτικής συνθήκης και στη συνέχεια αποσύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, αλλά συνέχισε να καταλαμβάνει και να εγκαθιστά άλλα εδάφη που διεκδικήθηκαν στον εξαήμερο πόλεμο, κυρίως τα Υψίπεδα του Γκολάν και τη Δυτική Όχθη. Το καθεστώς αυτών των εδαφών εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στις αραβοϊσραηλινές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου