9 Σημάδια ότι έχεις κακό αφεντικό και πώς να μην καταστρέψει την ευτυχία σου - e-Στρατόπεδο

ΤΩΡΑ:

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

9 Σημάδια ότι έχεις κακό αφεντικό και πώς να μην καταστρέψει την ευτυχία σου

Μια δημοσκόπηση του 2018 από την ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας Monster βρήκε το 76% των ανθρώπων να λένε ότι σήμερα έχουν ή πρόσφατα είχαν, ένα τοξικό αφεντικό. Εν τω μεταξύ, μόλις το 19% των ερωτηθέντων περιγράφει το αφεντικό τους ως μέντορα.«Ένα κακό αφεντικό θα θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της καριέρας σου. Θα έχει  επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική σου ζωή", αναφέρει η Λιν Τέιλορ,  ειδικός στο χώρο εργασίας, συγγραφέας και προπονήτρια ηγεσίας. «Ένας καλός μάνατζερ θα αναδείξει τα καλύτερα στοιχεία μέσα σου και θα έχει μια πιο ενθαρρυντική επίδραση σε όλες τις πτυχές της ζωής σου.»

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν έχετε ένα κακό αφεντικό, ώστε να «λάβετε μέτρα για να μετριάσετε το άγχος και να αποκτήσετε μεγαλύτερη δύναμη στη σχέση»  προσθέτει.

Με βάση μια συνέντευξη της Τέιλορ και χρησιμοποιώντας τα βιβλία "Κακά αφεντικά, τρελοί συνάδελφοι & άλλοι ηλίθιοι γραφείου" από την Βίκυ Όλιβερ και τον "Οδηγό επιβίωσης του μαλάκα" από τον Μπομπ  Σάτον, έχουμε συγκεντρώσει τα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις κακό αφεντικό και πώς να μην καταστρέψει την ευτυχία σου.

 

1.    Το αφεντικό σου δεν κάνει ποτέ λάθος

Το να μαθαίνεις να παραδέχεσαι ότι κάνεις λάθος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για τους συναδέλφους σου.

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένα αφεντικό είναι να ανακοινώσει στους υφισταμένους του, το είδος του ηγέτη που φιλοδοξεί να είναι και μετά να πει, «Αλλά είμαι και άνθρωπος και πιθανότατα θα κάνω λάθη»

Αν το αφεντικό σου αρνηθεί να παραδεχτεί ότι κάνει λάθος, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πρόθυμος να βγει από τη ζώνη άνεσής του για σένα.

Μια εθνική ανεξάρτητη μελέτη της Lynn Taylor Consulting βρήκε ότι το 91% των εργαζομένων είπε ότι «η παραδοχή των λαθών κάποιου διευθυντή, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την ικανοποίηση των εργαζομένων.»

«Το να παραδέχεσαι ότι κάνεις λάθη, στέλνει ένα μήνυμα στους υπαλλήλους σου ότι είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για να πάρουν έξυπνα ρίσκα και χωρίς να υπονομεύσουν την καινοτομία", λέει η Τέιλορ.

 

2.    Γρήγορα σε κατηγορούν για λάθη, αλλά σπάνια εκφράζουν ευγνωμοσύνη όταν πετυχαίνεις

Το αφεντικό σου σε εκθέτει μπροστά στους άλλους; Αν το αφήσεις να γίνει μια φορά, θα συμβαίνει ξανά και ξανά. Τα καλά αφεντικά ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν αυτή τη συζήτηση με τους υπαλλήλους τους κατ' ιδίαν.

Οι ειδικοί προτείνουν να ζητήσεις συγγνώμη από το αφεντικό σου πίσω από κλειστές πόρτες.

«Αν και μπορεί να ακούγεται χαζό να απολογείσαι σε κάποιον για κάτι που σαφώς δεν ήταν δικό σου λάθος, συμβαίνουν καταπληκτικά πράγματα όταν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο . Θα μπορούσατε να πείτε για παράδειγμα «Αν έχετε κάποια θέματα μαζί μου, θα το εκτιμούσα να τα ακούσω στην ιδιωτικότητα που προσφέρει το γραφείο μου.»

 

3.    Το αφεντικό σου περιμένει να είσαι σαν κι αυτόν

 Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν άλλους που είναι παρόμοιοι με αυτούς.

Αλλά τα καλά αφεντικά γνωρίζουν ότι διαφορετικοί τύποι προσωπικοτήτων μπορούν να βελτιώσουν την ομάδα τους. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Goldman Sachs, Σάλι Μπόιλ, το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας διευθυντής για να βοηθήσει τους υπαλλήλους του να επιτύχουν είναι να τους γνωρίσει ως άτομα.

Εάν το αφεντικό σας προσπαθεί συνεχώς να παρέμβει σε οτιδήποτε κάνετε, δοκιμάστε να ακολουθήσετε μία ή δύο από τις προτάσεις τους και να τους ευχαριστήσετε για τα υπόλοιπα. Μείνετε πιστοί στις απόψεις σας, αλλά δείξτε επίσης ότι εκτιμάτε τις προτάσεις του αφεντικού σας.

 

 

4.    Το αφεντικό σου είναι μικρομάνατζερ

 Είναι το αφεντικό σου τόσο πιεστικό και αυταρχικό που δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα αποτελεσματικά; Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα διαρκείας, γι' αυτό προετοιμάσου νωρίς.

Αν είναι παρών και επεμβαίνει σε κάθε συνάντηση, email και κλήση, τότε να παίρνετε λεπτομερείς σημειώσεις για κάθε επαγγελματική αλληλεπίδραση και να τις στέλνετε πίσω στο αφεντικό σας. Το αφεντικό σας θα νομίζει ότι είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας και θα σας αφήσει ήσυχο.

"Με την υπερβολική επικοινωνία με έναν μικροδιευθυντή ή ένα υπερ-απαιτητικό αφεντικό, θα διαχέετε την επιθυμία τους να ελέγχουν συνεχώς, ενώ ταυτόχρονα χτίζετε την απόλυτη εμπιστοσύνη", λένε οι ειδικοί.

 

 

5.    Έχουν μια ενοχλητική συνήθεια να σε καλούν στο ρεπό σου

 Παίρνεις  άδεια για ένα Σαββατοκύριακο, αλλά το αφεντικό σου δεν διστάζει να σε πάρει κατά τη διάρκεια των ωρών του ρεπό σου. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το αφεντικό, πρέπει να ορίσετε τα όριά σας νωρίς.

«Το άγχος του χωρισμού (η ανάγκη δηλαδή που έχει το αφεντικό σου, να μην λείπεις από τη δουλειά σου) μπορεί να χτυπήσει αν έχεις ένα κακό αφεντικό. Αν πρόκειται να φύγετε, προειδοποιήστε τους και ενημερώστε τους ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, με τις κατάλληλες λεπτομέρειες.»

 

6.    Τα σχόλιά τους δεν είναι σχετικά

 Νιώθεις ότι δεν έχεις κερδίσει τίποτα μετά τη λήψη σχολίων από το αφεντικό σου; Είναι τόσο ασαφές που δεν βοηθάει; Το αφεντικό σου μπορεί να μην είναι σίγουρος για το τι να σου πει, που σημαίνει ότι δεν είναι εξοπλισμένοι για τη δουλειά, ή δεν θέλουν να σου πουν τίποτα χρήσιμο, λένε οι ειδικοί.

Το αφεντικό σου μπορεί να κρύβει πληροφορίες για να έχει κάποιο πλεονέκτημα απέναντί σου. Αυτό το άτομο δεν είναι ομαδικός παίκτης.

"Θα πρέπει να αποφασίσετε αν η καριέρα σας θα παραμείνει στάσιμη. Εάν είναι δυνατή η πλευρική κίνηση σας ή εάν εξακολουθείτε να μπορείτε να αναπτυχθείτε μέσω αλληλεπιδράσεων με άλλα μέλη της ομάδας, προσπαθήστε το.»

 

7.    Το αφεντικό σου αλλάζει συνεχώς γνώμη

 Σας θυμίζει κάτι αυτό; Το πρωί, σου λένε ένα πράγμα. Μετά το μεσημέρι, είναι μια διαφορετική ιστορία. Και το άλλο πρωί, ίσως, μια άλλη.

"Διαλέξτε την πρόταση που σας ωφελεί περισσότερο και συνεχίστε προς αυτή την κατεύθυνση", συμβουλεύουν οι ειδικοί. "Παρατήστε τη συνήθεια να εξαρτάσαι από το αφεντικό σου εξαρχής. Ποτέ μην ζητάς άδεια. Αντιθέτως, απλά ενημερώστε τον για τις προθέσεις σας. Εάν έχει πρόβλημα με οποιαδήποτε από τις αποφάσεις σας, θα σας ενημερώσει."

Τα αφεντικά που θέλουν να δείχνονται και να προβάλλονται, είναι προκλητικά, γιατί μπορούν να προκαλέσουν ατελείωτες ψεύτικες αρχές. "Και αυτό μπορεί να επηρεάσει τις πρωτοβουλίες που δίνετε στην ομάδα σας, προκαλώντας κολοσσιαία μείωση στην παραγωγικότητα και διαφυγή ηθών".

 

 

8.    Το αφεντικό σου νευριάζει εύκολα

 Κανείς δεν πρέπει να υπόκειται σε έναν εκτός ελέγχου αρχηγό. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί της ηγεσίας λένε ότι οι πιο αποτελεσματικοί διευθυντές είναι αρκετά βαρετοί, δηλαδή συναισθηματικά σταθεροί.

Αλλά αν ο διευθυντής σας έχει μόνο περιστασιακά ξεσπάσματα, μπορεί να μπορέσετε να εργαστείτε μέσα από την κατάσταση, δίνοντας προσοχή σε:

  •     Επικοινωνία - πιο συχνά και σε χώρο που λειτουργεί για το αφεντικό σας
  •     Γέλιο -  χρήση γέλιου για να βοηθήσει το αφεντικό σας να διατηρήσει μια    λογική προοπτική
  •     Διαχείριση - ορίστε τα όρια με τα αφεντικά σας διπλωματικά και αφήστε τα να δουν τα οφέλη των προτάσεών σας.

Ο συγχρονισμός είναι σημαντικός με τα συναισθηματικά επιρρεπή αφεντικά. Μην πας να αποφύγεις πρόωρα πρωινά πχ, λίγο πριν το γεύμα, ή μετά από κάποια άσχημα εταιρικά νέα.

 

9.    Η δουλειά σου δεν είναι ποτέ αρκετή

"Είναι 8:30 π.μ. και τα εισερχόμενά σας συντρίβουν τον εταιρικό διακομιστή λόγω των υπερβολικών αιτημάτων και ερευνών του αφεντικού σας" Θα μπορούσες να δουλεύεις 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και να βρίσκεις το αφεντικό σου δυσαρεστημένο."

Το αφεντικό σας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχετε περιορισμένο χρόνο σε μια ημέρα και δεν μπορείτε να κάνετε όλα τα πράγματα ταυτόχρονα. Αν δεν μιλήσεις, το αφεντικό σου θα συνεχίσει να πιέζει.

 

Εσείς ποιες άλλες συμπεριφορές εντοπίζετε στα «κακά αφεντικά, διευθυντές και manager; Γράψτε την άποψή σας, στο σχόλια από κάτω.

 

ΠΗΓΗ bussinessisnider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου